Previous
Next
MC1MC3MC2MC4MC6

Elsternwick Renovation

Category: Architecture, Interiors

The existing brick Edwardian residence was fully restored to it’s original pristine condition. A contemporary two storey addition was created comprising generous light filled living spaces with clean lines and high quality finishes.  Polished concrete creates a seamless and durable floor, while a recycled messmate timber feature wall with concealed laundry door provides a pause between the old and new sections of the dwelling. Open plan living areas were designed to provide physically separate yet visibly connected living spaces linked by a central timber veneer kitchen with long stone island bench. A stunning collection of artwork is displayed along the dining room wall and throughout the residence. Bi-folding doors open up the living spaces to a large timber deck and garden creating a strong indoor-outdoor connection.

A few words from the Client –

“We always felt Robert heard and understood our ideas while he sensitively and productively guided us through the intricacies of a detailed process. The outcome was a set of comprehensive designs detailed down to paint finishes, door furniture and cupboard configurations. These included all the engineering plans and council approvals etc required to take the project through from start to finish. We have now lived in the house for over a year and have been thoroughly thrilled with the quality of design and the detail of finish Robert encouraged us to pursue. We would thoroughly recommend Robert’s services to anyone wanting a high quality modern but classic style particularly those who are working through the design and building process for the first time as we were.”  

 

The true meaning of ‘Home’.

Category: Inspiration

“We depend on our surroundings obliquely to embody the moods and ideas we respect and then to remind us of them. We look to our buildings to hold us, like a kind of psychological mould, to a helpful vision of ourselves. We arrange around us material forms which communicate to us what we need — but are at constant risk of forgetting what we need — within. We turn to wallpaper, benches, paintings and streets to staunch the disappearance of our true selves.”
― Alain de Botton, The Architecture of Happiness

Previous
Next
DRP560_053DRP560_156DRP560_119DRP560_075DRP560_036DRP560_047DRP560_134Existing Edwardian residence.DRP560_165_web

Caulfield North Residence

Category: Architecture, Interiors

A new double fronted Victorian residence with timeless contemporary interiors replaces a dilapidated Edwardian residence on this modest 430 square metre site. Our practice was engaged to provide an assessment of the development potential of the site prior to purchase, and was subsequently engaged for full architectural and interior design services following the acquisition of the property. Our Clients were attracted to the period character of the original dwelling and their initial brief involved the restoration of the original dwelling with a two storey addition to the rear. A schematic investigation into what could be gained by demolishing the existing weatherboard dwelling yielded results which were too good to refuse. Additional useable land was gained by locating the new dwelling 1m closer to the street; the limitations of the restrictive layout of the existing dwelling were eliminated; and the significant funds which were to be allocated to the restoration became available for the new build. The result is a remarkably ‘original’ looking dwelling which recreates the true essence of the Victorian style while providing the comforts and amenities that our Clients deserve.

A few words from the Client –

“Robert’s advice to build a new house that still met our brief (to maintain the victorian style we wanted) rather than renovate was visionary. The result has been a beautiful double fronted victorian home with all the comforts and “mod cons” of a new home. He did a lot of work to research and find suppliers for what we wanted for our home. He also had some great ideas to improve the functionality of our home without compromising on the design. Our builder felt that Robert worked very hard during the build, was always available for clarification, had excellent documentation and he restored his confidence in architects. Robert was very easy to work with, he had good communication skills and good knowledge. He has designed us, essentially a “bespoked couture” home. I would highly recommend his work.”

 

Previous
Next
BG01BG02Approach-3d-2

Blairgowrie Beach House

Category: In Progress

A new contemporary double storey beach house designed to provide flexibility of use, a focus on entertaining and spectacular views to Port Phillip Bay.  The L-shaped dwelling is positioned to capture northern sunlight and bay views.  The ground floor level comprises garage and storage, with four bedrooms and a large multi-purpose living room opening out onto a north-facing deck and pool area.  The open plan living area occupies the first floor. Large expanses of glazing open out onto a covered terrace area with clear views to the bay.  Externally the building will be clad in robust and low maintenance materials suitable for the harsh coastal environment.

 

Previous
Next
MC1MC2MC3MC4MC5

Ascot Vale Residence

Category: Architecture, Interiors

A contemporary two storey residence above a 4 car garage which captures existing views to the Maribyrnong River.  The design of the residence enhances the lifestyle of the inhabitants by providing flexibility in accommodating a variety of day to day living scenarios. The residence enables a young family comprising two five year old twin girls and parents to spend quality time together in communal areas whilst the provision of separate living quarters enables isolation when required.  The living level is endowed with large panels of glass at bookends, providing a sense of openness from all areas. The palette of materials includes precast concrete, zinc, glass, limestone, marble and 2 pack joinery. Metal plate architraves, P50 shadow-lines and trimless light fittings throughout further enhance a sense of seamless quality. A central 8m long skylight showers the staircase and circulation areas with natural light.

Previous
Next
VL01VL02VL03

Valley Lake House

Category: In Progress

A new contemporary ‘californian’ style residence with split level living areas opening out to a north-facing alfresco entertaining area and pool. A neutral palette of materials comprising ‘zinc’ bricks, render, textured panelling, black metal, aggregate concrete, glass and stained timber lining to the underside of cantilevered canopies creates a warm and well balanced composition. Construction commencing shortly.

Previous
Next
MC1MC2MC3MC4

Prahran Apartment Renovation

Category: Interiors

A complete interior refurbishment of a second level 1960’s apartment. Located within walking distance to the Prahran hospitality precinct, the cafe style interiors were designed to cater for socially active inhabitants. Painted concrete floors, 2 pack joinery, a central illuminated light box, mood uplighting and cafe style furniture give the apartment a vibrant atmosphere. Every inch of space has been utilised with a european laundry concealed behind mirrored doors in the bathroom and a concealed walk in pantry in the kitchen.

Previous
Next
PM01PM02PM03PM04

Port Melbourne Renovation

Category: In Progress

A proposed two storey addition to an existing double storey ‘bank house’ in Port Melbourne. The existing dwelling is restored to it’s original glory with a contemporary addition to the rear including stained parquetry flooring, 2 pac kitchen with stone benchtops, and large glass panels opening to a rear paved courtyard. Construction commencing soon.

Previous
Next
MC2MC1MC3MC4MC5

Port Melbourne Renovation

Category: Architecture, Interiors

Alterations and additions to an existing 1930’s English style ‘bank house’ residence. The original two storey cindercrete residence was partially retained and restored with a new single storey garage and contemporary two storey additions to the rear. A skillion roof to first floor addition captures natural light. Timber batten screening conceals a first floor terrace to master bedroom.

Previous
Next
MC2MC1_Z6M2057

Port Melbourne Renovation

Category: Architecture, Interiors

Alterations and additions to an existing 1930’s English style ‘bank house’ residence. The original single storey precast concrete residence was partially retained and revived with a new single storey garage and contemporary two storey additions to the rear.