Previous
Next
>02A>1920191713>2121171548>252614103

Blairgowrie Beach House

Category: Architecture, Interiors

A contemporary double storey beach house designed to provide flexibility of use, a focus on entertaining and spectacular views to Port Phillip Bay. Externally the building is clad in robust and low maintenance materials suitable for the harsh coastal environment. The primary ‘black box’, which is clad in black aluminium cladding, is punctuated by a white cantilevered canopy which highlights the entry. Black perforated metal and steel slat screens are strategically located to provide visual privacy and security. The L-shaped dwelling, with its entirely glazed northern facade, is deliberately configured to capture northern sunlight and bay views. Cantilevered canopies with adjustable louvres provide selective shading to living areas and create sheltered external entertaining areas on both levels. The ground floor level comprises double garage and storage, with four bedrooms and a large multi-purpose living room opening out onto a north-facing deck and pool area. The open plan first floor living areas open out onto a covered terrace area with clear views to the bay. The white, light-filled interior includes american oak flooring and staircase, porcelain tiles to wet areas, a large stained american oak sliding door to the multi-purpose living room, and a black 2 pack timber veneer kitchen with textured black stone benchtops.

 

 

Previous
Next
MC1MC2MC4MC6

Elsternwick Renovation

Category: Architecture, Interiors

The existing brick Edwardian residence was fully restored to it’s original pristine condition. A contemporary two storey addition was created comprising generous light filled living spaces with clean lines and high quality finishes.  Polished concrete creates a seamless and durable floor, while a recycled messmate timber feature wall with concealed laundry door provides a pause between the old and new sections of the dwelling. Open plan living areas were designed to provide physically separate yet visibly connected living spaces linked by a central timber veneer kitchen with long stone island bench. A stunning collection of artwork is displayed along the dining room wall and throughout the residence. Bi-folding doors open up the living spaces to a large timber deck and garden creating a strong indoor-outdoor connection.

A few words from the Client –

“We always felt Robert heard and understood our ideas while he sensitively and productively guided us through the intricacies of a detailed process. The outcome was a set of comprehensive designs detailed down to paint finishes, door furniture and cupboard configurations. These included all the engineering plans and council approvals etc required to take the project through from start to finish. We have now lived in the house for over a year and have been thoroughly thrilled with the quality of design and the detail of finish Robert encouraged us to pursue. We would thoroughly recommend Robert’s services to anyone wanting a high quality modern but classic style particularly those who are working through the design and building process for the first time as we were.”  

 

Previous
Next
DRP560_053DRP560_075DRP560_036DRP560_119DRP560_165_web

Caulfield North Residence

Category: Architecture, Interiors

A new double fronted Victorian residence with timeless contemporary interiors replaces a dilapidated Edwardian residence on this modest 430 square metre site. Our practice was engaged to provide an assessment of the development potential of the site prior to purchase, and was subsequently engaged for full architectural and interior design services following the acquisition of the property. Our Clients were attracted to the period character of the original dwelling and their initial brief involved the restoration of the original dwelling with a two storey addition to the rear. A schematic investigation into what could be gained by demolishing the existing weatherboard dwelling yielded results which were too good to refuse. Additional useable land was gained by locating the new dwelling 1m closer to the street; the limitations of the restrictive layout of the existing dwelling were eliminated; and the significant funds which were to be allocated to the restoration became available for the new build. The result is a remarkably ‘original’ looking dwelling which recreates the true essence of the Victorian style while providing the comforts and amenities that our Clients requested.

A few words from the Client –

“Robert’s advice to build a new house that still met our brief (to maintain the victorian style we wanted) rather than renovate was visionary. The result has been a beautiful double fronted victorian home with all the comforts and “mod cons” of a new home. He did a lot of work to research and find suppliers for what we wanted for our home. He also had some great ideas to improve the functionality of our home without compromising on the design. Our builder felt that Robert worked very hard during the build, was always available for clarification, had excellent documentation and he restored his confidence in architects. Robert was very easy to work with, he had good communication skills and good knowledge. He has designed us, essentially a “bespoked couture” home. I would highly recommend his work.”

 

Previous
Next
MC1MC2MC3MC4MC5

Ascot Vale Residence

Category: Architecture, Interiors

A contemporary two storey residence above a 4 car garage which captures existing views to the Maribyrnong River.  The design of the residence enhances the lifestyle of the inhabitants by providing flexibility in accommodating a variety of day to day living scenarios. The residence enables a young family comprising two five year old twin girls and parents to spend quality time together in communal areas whilst the provision of separate living quarters enables isolation when required.  The living level is endowed with large panels of glass at bookends, providing a sense of openness from all areas. The palette of materials includes precast concrete, zinc, glass, limestone, marble and 2 pack joinery. Metal plate architraves, P50 shadow-lines and trimless light fittings throughout further enhance a sense of seamless quality. A central 8m long skylight showers the staircase and circulation areas with natural light.